Wijzer met IJzer

Een gouden ervaring in aluminium staal en brons.

Wat is “Wijzer met IJzer”?

In 2010 is Mondra Opleidingen gestart met het project “Wijzer met IJzer” een project voor basisscholen.
Leerlinge maken kennis met het fenomeen ‘metaal’ zowel in vaste als vloeibare vorm.

Groep 8 (max 48 leerlingen) kan deelnemen aan een dagdeel met daarin 3 activiteiten:

  • smeden
  • aluminium bewerken
  • brons gieten

Sinds 2013 is het een grensoverschrijdend project gesteund door EUREGIO. Het project “Wijzer met IJzer” vindt wisselend plaats in Nederland en Duitsland.

Dankzij de vele vrijwilligers kunnen we er iedere keer weer een groot succes van maken.

Alle scholen uit de regio

De groepen 8 van alle basisscholen in de regio worden uitgenodigd om deel te nemen aan een dagdeel waar alle onderdelen, die op deze pagina staan, worden uitgevoerd.

Het enthousiasme van de deelnemers is van de gezichten te lezen. Sommigen komen binnen met wat moet ik hier nu maar vertrekken met zelfgemaakte objecten. Daar gaat het bij ons om. De leerlingen enthousiast maken voor techniek
en kennis laten maken met metaal in welke vorm dan ook. 2014 was een topjaar met 500 leerlingen en tevens een “Euregio project” met 80 Duitse scholieren en 25 AZUBI, leerlingen die werkend leren, van de Firma Lemken uit Alpen (D).

Bronsgieten

Onder leiding van de Duitse bronsgieter/ docent Volker Alexi mogen de leerlingen zelf een gietvorm maken die daarna met vloeibaar brons wordt gevuld. Dit is sensationeel omdat de leerlingen zo kunnen zien hoe vloeibaar metaal eruit ziet.

Een sleutel(hanger) naar de toekomt

Om deuren te kunnen openen naar de toekomst (opleidingen) wordt voor een symbolische sleutel een aluminium sleutelhanger gemaakt waarin de naam van de leerling en het logo van “Wijzer met IJzer” wordt aangebracht.

Bij deze activiteit wordt gebruik gemaakt van een hydraulische pers, een boormachine, een hamer en slagletters.

Ook wordt er afgebraamd.

Het geheim van de smid

Wij doorbreken het mysterie rond dit spreekwoord.

Tijdens “Wijzer met IJzer” tillen wij een tipje van de sluier op door leerlingen van de basisscholen (groep 8) kennis te laten maken met smeden.

Samen met gediplomeerde smeden (opgeleid bij Mondra Opleidingen) rollen ze een staaf gloeiend warm ijzer op tot een sleutelhanger. Dit gebeurt door staal en vuur bij elkaar te brengen en met een hamer het materiaal op een aambeeld te
bewerken.

In een film wordt getoond waar ijzer erts vandaan komt en hoe het tot een materiaal wordt bewerkt dat daarna verwerkt kan worden tot onder ander gebruiksvoorwerpen.

Meer informatie