Restauratie smeden

– Onderhoud en herstelwerkzaamheden uitvoeren is een vak apart –

Met liefde en vakmanschap zijn in de afgelopen eeuwen parels van de bouwkunst en smeedwerk tot stand gekomen. Velen zijn als erfstuk uit een rijk verleden behouden gebleven en vervullen heden ten dage in vele gevallen nog een culturele, toeristische en economische functie.

Het onderhoud en herstel-restauratie van dit cultureel erfgoed vraagt ook nu vaklieden die er met liefde aan werken en de nodige vaardigheden en kennis van zaken hebben.

Waar het in de restauratie om gaat is het behouden en conserveren van de objecten voor de volgende generatie. We moeten er toch niet aan denken dat door het niet op de juiste wijze onderhouden van ons culturele erfgoed de volgende generatie hier niets meer van meekrijgen.

Het uitvoeren van werkzaamheden aan deze historische objecten zullen we zoveel mogelijk op de manier moeten doen zoals het bij het vervaardigen in het verleden is gedaan. Laten we dat met respect doen. Wij moeten onderzoeken hoe het gemaakt is en, indien mogelijk, met materialen uit het verleden herstellen. Waar we trots op mogen zijn is dat we na het herstel kunnen zeggen, er is minder dan 7% door nieuw materiaal vervangen.

Meer informatie